Халва, шоколад и други захарни изделия

Разнообразието в дневното и седмично меню на човека от храни и хранителни продукти, а също и балансът между хранителни вещества и хранителен прием на енергия, са от изключително важно значение и хранителни нужди на организма за поддържане на работоспособност и добро здраве. Изделията със захар, тестено-захарните и сладкарските изделия, като халва, вафли, бонбони, локум, които са консумирани умерено обаче, допринасят за повишаване на вкусовите качества и хранителността на самото хранене.

Захарните изделия са много видове – бонбони с различен състав, като нешоколадови, карамелажни, дражета, млечни, шоколадови бонбони, халва, шоколад, локум. Бонбоните са със захарно-глюкозна основа и са със или без пълнеж от плодови съставки, ядки, мляко, растителни масла. Шоколадовите бонбони и шоколадът се произвеждат от мляко, какао, масло, и се делят на фини млечни, натурални, с пълнеж.

Ценен вид захарно изделие е халва. Произвежда се бяла, кафява, таханова, нуга, витамизирана и млечна халва. Тахановата специално съдържа сусам или фъстъци, смлени семена от слънчоглед, към който захар и чувен се прибавя.

Основната хранителна стойност на сладкарските и захарните изделия на Захарни заводи се базира на значително съдържание на лесно усвоими нискомолекулни въглехидрати, високи вкусови свойства, а при някои изделия и високо съдържание на мазнини. Според вложените съставки, вафли, локум, бонбони и други хранителни продукти могат високо съдържание да имат на някои минерални вещества, витамини, антиоксиданти и биофлавоноиди.

Сладкарските изделия обикновено са приготвени от кремове, един или няколко вида сладкарски основи, плодове, захарен сироп. Разделят се на сухи и сочни, напоени със сиропи торти обикновено, сиропирани сладкиши – щрудел, баклави, кадаиф, тригуни. В зависимост от сладкарската основа се делят на кексова, пандишпанена, маслена, от кадаиф, с основа мая за хляб, вафли, като Захарни заводи предлага в няколко вида. Сладкарските изделия се делят и според срока на съхранение – трайни при 18 ° С до 90 дни, нетрайни при 4 ° С до 72 часа, като се спазват за правилно съхранение указанията.

Шоколадът се произвежда от какао, което се добива от плодовете на произхождащо от Южна Америка дърво Theobroma cacao – “храна на боговете”. В Европа за първи път е пренесено какаото в Испания през 16 век едва, без значение, че използването му като лекарство и храна започва още преди от 1400 години.