Традиционни за България захарни изделия

Здравното значение на тестено-захарните, захарните и сладкарските изделия на Захарни заводи, от хранителната им стойност основно се определя и спрямо другите основни групи храни – от количеството на хранителен прием. В ежедневното хранене те са една от 5-те основни групи храни, наред с картофи и зърнени храни, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, ядкови плодове, яйца, риба, месо, бобови. Всяка една група има собствена стойност и хранителни предимства.

Като хранителни продукти, които са с високо съдържание на рафинирана захар, а и с високо съдържание на мазнини понякога, голямата консумация на сладкарски изделия, вафли, халва, локум, бонбони, се свързва с акне, повишен риск от наднормено тегло, жлъчнокаменна болест, зъбен кариес. Шоколадът е вкусен и изключително полезен. Той е храна с превъзходен вкус и върху сърдечно-съдовата система с доказано категорично профилактично действие.

Шоколадът е храна, богата на калории, съдържаща мазнини, въглехидрати и белтъци. Мазнините в него са от наситените мастни киселини – стеаринова и палмитинова, мононенаситени – олеинова и 2 % само полиненанситени от линолева киселина.

Първата захар у нас излиза от Горнооряховския завод през 1913 г., произведена от захарно цвекло, което през първите десет години на предприятието е в основата на бизнеса му. Фабриката прави захар на кристали, пудра и бучки, рафинирана от цвекло, като я продава във всякакви опаковки – кутии, хартиени пликове, чували и дървени каси. Успоредно и производство на брикети за фураж започва – от отпадъците от цвеклото. С присъединяването към близката фабрика за захарни изделия започва производството на бонбони, карамел, вафли, халва, локум.

И традициите у нас са близо вековни в производството на локум. Около 50-те години на 20 век се появява емблематичната роза на опаковката му. Розата търпи известни трансформации през годините, но е лесна за разпознаване винаги. През 80-те години се появява и розоберачката на опаковката – до наши дни тя е една и съща. Производството на локум не се е променило в Захарни заводи – ръчно се прави, като на фитили се излива и реже. Различни вкусове се появяват през последните години, като поръсен с пудра захар, с орехи и мед, плодове, мента и шоколадова глазура. Основния проблем при нас е, че злоупотребяваме с тялото си и неконтролируемо поглъщаме захар в прекомерни количества.