Изделия, произвеждани от захар

В храненето на съвременния човек широко се използва захарта. Тя се прибавя в кафето, безалкохолните и млечни напитки, чая, влиза в състава на сладкарските изделия – бонбони, вафли, локум, халва, тестено-захарни изделия и др.

Захар се добива от захарна тръстика и цвекло. Според преработката и качеството си, се дели на рафинирана, бяла, кафява и промишлена. В зависимост от външния си вид – пудра захар, на бучки, кристална. Рафинираната захар съдържа сладък дизахарид над 99% – захароза, а кафявата – 92%.

вафли, халва, локум, бонбони, сладкарските и тестено-захарните изделия, са хранителни продукти, приготвени с подходяща сладост, аромат и различен приятен вкус. В Захарни заводи се произвеждат етилов алкохол, тестено-захарните изделия от брашно, растителни мазнини и масло, захар, може яйца, да съдържат, плодове и мляко. В тази категория спадат вафли бисквити, десертни блокчета и на бързо разваляне не се подлагат – продължителен срок на съхранение е установен за тях. Препоръчва се умерено използване на храни, които съдържат захар. При голяма консумация на тези продукти между основните хранения води до различни заболявания. За подкрепящи закуски правете разумен избор на количества локум, халва, бонбони, вафли за консумация.

При активно спортуващите лица, трениращи с голяма продължителност, е необходима и на прости въглехидрати консумация – захар, мед, високо енергийни безалкохолни напитки, захарни изделия, халва, бонбони, вафли, локум, някои видове сладкарски продукти на Захарни заводи, конфитюр.

Специфичните и благоприятни ефекти на шоколада върху сърдечно-съдовата система, се дължат на групата на полифенолите – биологично-активните вещества, които са естествени съставки на растенията и в особено високи количества се съдържат в какаото, зеленчуците, плодовете, червеното вино, чаят. В какаото до 20% достигат и количеството им се влияе от процесите на преработка на зърната – сушене, ферментация, изпичане, производство на бонбони, вафли и други шоколадови изделия.

В Захарни заводи от 100 години се произвежда халва. Успява да прослави района на Горна Оряховица само за няколко кратки години след стартиране на производството. Основният вкус при нея е слънчогледовата тахан халва. Освен нея в Захарни заводи се произвежда фъстъчена и сусамова тахан халва. В Горна Оряховица тя все още ръчно се меси, на което се дължи нишковидната й специфична структура. Точно това я различава от другата халва, която е с ронлива структура, произвеждана в България след 90-те години на 20 век.